viernes, 30 de abril de 2010

Activitat 24 Text 1 de Kant

Aquest fragment pertany a l´obra: "La crítica de la raó pura".
Kants afirma que el nostre coneixement comença a partir de l´experiència.
Nosaltres rebem impressions i aquestes són la matèria del nostre coneixement.
Aquest és la composició de: allò que rebem a través de les impressions i allò que produïm a través de la facultat de coneixement.
La nostra ment és la que ordena els nostres conceptes, els analitza i a partir d´aquí pot obtenir un coneixement clar sobre alguna cosa.
Allò que rebem depèn de l´experiència, és a dir, és un coneixement aposteriori, allò que produïm és apriori,parlem d´un coneixement universal i necessari.
Aquest tipus de coneixements es troben en la física i les matemàtiques.
No tot procedeix de l´experiència, podria ser el coneixement un compost de les impressions que nosaltres rebem, aquestes formen una unitat que hem de separar per veure-les tal i com són.

viernes, 23 de abril de 2010

domingo, 18 de abril de 2010

Activitat 23: El fi de les nostres accions


Aquest fragment forma part de la filosofia moral de Hume.
L´autor ens explica que la raó no pot promoure sola l´acció,ja que les accions són els motors de les nostres conductes.
Hume diu que la simpatia o impatia és una capacitat que fa que ens posem en el lloc dels altres,a partir d´aquí s´originen els sentiments.A més la simpatía fa que els sentiments ens facin reaccionar i actuar davant de diferents situacions.
Hume afirma que no és possible demostrar amb seguretat que una cosa és bona o dolenta, ja que les qüestions morals no corresponen a l´enteniment, ja que aquest
només pot relacionar idees.
L´autor també diu que la bondat o maldat la descobrim quan en el nostre interior hi a sentiment d´aprovació o de reprovació, és a dir, les qüestions morals depenen del sentiment.
La moral de l´enteniment ens pot duu al relativisme perquè nosaltres, busquem el plaer propi com a fi i no el plaer dels altres, és a dir, mirem per els interessos propis.

viernes, 16 de abril de 2010

miércoles, 7 de abril de 2010

Activitat 22 Principi sobre la causalitat


En aquest fragment el autor fa un anàlisi sobre la causalitat,Hume a més de
donar-nos una visió sobre la relació entre causa i efecte, ens explica la crítica a la causalitat.
Hume possa un exemple respecte Adam, amb aquest podem observar clarament l´evidència de les afirmacions de Hume.
Nosaltres només podem analitzar els fets que s´esdeven a través de l´experiència, es a dir, podem deduïr i fer suposisiones del que podrà succeir.
En l´exemple d´Adam no podem observar amb totaritar aquesta teoria, ja que aquest no parteix de l´experiència, es a dir, no podrá fer cap tipus de suposició per el que podrà succeïr en un futur.
La societat mitjançant els esdeveniments i costums ja viscut, ens ajuden a guiar al nostre coneixement a afirmar un costum, encara que tot i que aquest costum és, podria no ser com nosaltres pensem que sigui.
Hume afirma que podem estar segurs que entre una causa i efecte no hi ha d´haver una connexió necessària, només la seguretat que ens transmet incertesa, de com serán.
En conclusió,mai podrem saber amb certesa la igualtat ente futur i passat, ja que només hi ha probabilitat.

martes, 6 de abril de 2010

Activitat 21 Abstract: "bola de billar"


En aquest breu fragment de Hume sobre l´anàlisi de causalitat ens intenta explicar a través de diferents exemples la relació entra causa i efecte.
Quan nosaltres colpegem una bola aquesta ha de tocar necessàriament a l´altre i després mou aquesta última bola que ha colpejat, aquest fet no és res més que la relació entre causa i efecte.
Però, tothom es planteja una sola qüestió, com sabem que aquestes boles generen un efecte a partir d´ una causa?
Doncs, segons l´escepticisme de Hume, mai podriem saber am certesa aquesta relació entre causa i efecte ja que sempre ha sigut de la mateixa manera però podrien no
fer-ho.
En conclusió aquest concepte només s´enten a partir de la memòria.
Les qüestions que ens podem plantejar no poden ser totalment vertaderes perquè depenen de l´experiència, per això no es pot demostrar la realitat de les anticipacions realitzades.
Per tant, les proposicions futures no són menys intel.ligibles que les actual, es a dir, el criteri depèn de l´experiència.

domingo, 4 de abril de 2010

PROJECTE 4: els pensaments de Hannah Arendt


Segons Hannah Arendt el món humà es construeix a partir de les accions imprevisibles dels humans, té una naturalesa fràgil perquè tot es pot destruir, i oberta perquè les possibilitats del futur són múltiples. Tot allò que hem aconseguit i estimem pot desaparèixer.
Hannah Arendt considera que les característiques específicament humanes són la de pensar i actuar.
El pensament és la utilització del llenguatge, un diàleg amb nosaltres mateixos que ens possibilita un distanciament amb el món.
Aquest distanciament ens permet enfrontar-nos a totes les seves determinacions: podem ser lliures.
Pensar és crear alguna cosa nova, no és reproduir el que ja s’ha dit o ja s’ha pensat; el pensament no ens condueix cap a un objectiu determinat.
L’acció és la intervenció del ciutadà al món.
L’acció no és una conducta determinada per factors biològics, psicològics o socials; ni tampoc és una conducta que segueixi un model; l’acció és lliure de la mateixa manera que ho és el pensament.
Hannah Arendt ressalta el caràcter important de l’acció i el pensament al considerar que totes les altres activitats humanes no són essencials per a una vida plena.
En canvi, considera que una vida sense acció ni discurs, està literalment morta per al món.

http://www.uv.es/metode/anuario2004/26_2004.htm
http://www.eumed.net/libros/2007b/300/119.htm
http://www.robertexto.com/archivo9/arendt.htm

viernes, 2 de abril de 2010

domingo, 21 de febrero de 2010

viernes, 19 de febrero de 2010

Existeix la realitat fora de la ment independentment que jo la pensi?

Penso que parlar d´una realitat fora de la ment seria com parlar d´un mòn intel.ligible, com va introduIr Socràtes, mostra una realitat sense ser modificada pels sentits.
Crec que no hi ha altre realitat sinó que l´única realitat és la que sen´s presenta tal hi com és.
La realitat de les coses ha d´estar en les coses no separades de ellas, per tant penso que no existeix cap altre realitat a la nostre, encara que tot i jo creient que no hi ha cap altre realitat tampoc podré saber mai si vertaderament només existeix una realitat.
Jo penso que no hi ha cap altre realitat perquè no la podem veure, l´única cosa que podem observar és el nostre mòn.

text 4 de Decartes


En aquest text Descartes ens parla del dubte metòdic.
Vol arribar fins alguna cosa que sigui indubtable, gràcies a poder dubtar arribem a la certesa.
Descartes afirma que ell dubta de tot però què existeix quelcom del qual no podrà dubtar encara que existeixi un geni maligne que intenti fer-lo dubtar.
Del que mai podrà dubtar serà de l´existència del jo, ja que sense ell no podria pensar i sinó pogués pensar no podria dubtar ni enganyat per cap geni maligne.

Procediment de descartes:
En primer lloc, dubta dels sentits ja que els sentits ens enganyen.
En segon lloc, afirma que no podem distingir els somnis de la realitat i posa en dubte les qualitats primàries i secundàries.
I per últim arriba a la conclusió que del únic que no pot dubtar és del JO.

lunes, 15 de febrero de 2010

text 1 de Descartes


En aquest text Descartes ens explica els diferents passos per poder arribar a la veritat.
Primer pas és l´evidència, mai hem de reconèixer res com a vertader sense conèixer el que realment és. El segon pas és l´ànalisi, en el qual hem de dividir totes les dificultats per tal de analitzar-les amb menys dificultat.
El tercer pas és la síntesi, hem de sintetizar les idees desde les més simples a les més complexes.I el quart i últim pas és la comprovació, cal comprovar que no ens deixem res.
Per establir un lògica hem de estar guiats per aquestes evidències bàsiques.

martes, 9 de febrero de 2010

PROJECTE 3: Influències sobre Hannah Arendt


Hannah Arendt, nascuda a Hanóver, Alemanya, el 14 d'octubre de 1906 i va morir a Nova York, Estats Units, 4 de desembre de 1975.
Va ser una filòsofa política alemanya d'origen jueu, una de les més influents del segle XX.
No obstant això, Hannah Arendt va rebre certa influència de filòsofs com: Sócrates, Plató, Aristòtil, Immanuel Kant, Martin Heidegger i Karl Jaspers, a més de representants importants de la filosofia política moderna menjo Maquiavelo i Montesquieu.
Precisament gràcies al seu pensament independent, la teoria del totalitarisme, els seus treballs sobre filosofia existencial i la seva reivindicació de la discussió política lliure, té Arendt un paper central en els debats contemporanis.

jueves, 28 de enero de 2010

Creus que es pot demostrar l´existència de Déu?


L´existència de Déu encara és un misteri sense resoldre, desde fa molt de temps moltes persones i filòsofs han intentat resoldre aquesta gran qüestió.
Penso que no es por negar ni afirmar l´existència de Déu.

Jo crec que Déu no existeix, tot i que hi ha moltes persones que opinen el contrari.
Moltes persones tenen fe cristiana, és a dir, creuen que Déu els ajuda en tots els aspectes però jo crec que això no és així.

Hi ha persones que pensen que per reçar Déu els escolta i els ajuda pero realment penso que aquestes cosas són a causa del destí.
L´existència de Déu és indemostrable, molt filòsofs com St.Anselm, St Agustí... ho han intentat desmotrar sense cap resultat.

I encara que Déu existís ens preguntariem de on a sortit i quí la creat ja que del no res no pot sortir res.

La carta a Meneceu


En aquesta carta, Epicur parla amb Meneceu i aconsella a aquest mitjançant les seves creences mostrant una visió dels aspectes més generals.

Epicur tracta un dels temes més importants de la filosofia, què és la recerca de la felicitat com a últim fi, i l´unic camí per arribar aquest últim fi és la filosofia.
Altres temes tractas en la carta a Meneceu, és la por a la mort, ja que ells pensen que no hauria d´existir perquè quan aquesta arriba nosaltres no la sentim i per tant, hauriem de dur una vida impertorbable.

El primer és el principi i el fi de la vida feliç i l´objectiu de l´ésser humà
és cercar aquesta felicitat a través del plaer.
De certa manera en la carta a Meneceu som invitats a practicar la filosofia i a meditar per arribar al bé màxim, explica que tot ésser pot filosofar i amb aquesta podem arribar a ser plens i complerts.

En conclusió per ser feliç no cal viure molt, el que vertaderament importa és viure una vida plena.

miércoles, 27 de enero de 2010

Text d´Aristòtil

En aquest text Aristòtil ens introdueix la virtut com a terme mitjà entre efecte i virtut.
Aristòtil afirma, que la virtut és un hàbit adquirit voluntariament i desenvolupat a través de l´ensenyament.
La persona que sigui capaç d´escollir el terme mitjà entre dos extrems, serà virtuosa.
La moderació correcta està determinada per la recta raó, la cual podrà ser adquirida per aquelles persones que hagin adquirit un bon hàbit.
Segons Plató la virtut es troba en equilibri de la tres parts de l´ànima, part irascible,concupiscible i la part racional.

Què va ser abans l´ou o la gallina?


Aquesta qüestió és molt difícil de resoldre, ja que si pensem de forma lògica
perquè hi hagi ou cal una gallina i perquè la gallina existeixi cal que hi hagi ou.
Però sincerament, crec que mai es podria saber que ha estat abans si l´ou o la gallina.
I si pensem de forma filosòfica com per exemple Parmènides, que afirma que del no res no pot sortir res, així doncs, la gallina no pot sorgir sense l´ou i l´ou sense la gallina així tornem a un procés cíclic del qual no obtenim cap tipus de resposta.

En conclusió, penso que la qüestió més que filosòfica és científica, penso que la resposta a aquesta pregunta la tenen els científics, ja que es podria haver format a partir d´algunes petites cèl.lules però també ens podriem preguntar d´on han sortit aquestes i així tornem un altre cop al mateix procés cíclic.

martes, 26 de enero de 2010

Plató Vs Aristòtil

Segons Plató existeixen dos mons, el mòn intel.ligible en el que es troben les idees i el mòn sensible on es troben les coses que percebem per mitjà dels sentits.
Segons Plató conèixer és actuar,ja que les idees són innates i accedim a elles per mitjà del record.
Aristòtil critíca a Plató en que les idees de les coses no es troben en el mòn intel.ligible sinó en les pròpies coses, per tant les coses les podem conèixer tal i com són.
Aristòtil afirma que podem captar la realitat a través del mòn sensible.
Penso que Aristòtil té una explicació de les coses sensibles més coherent que Plató.

jueves, 21 de enero de 2010

Text del Fedó pàgina 16-18

Aquest text Plató parla de un cicle de la creació de contraris.
És a dir, una cosa no pot existir sense l´altre, per exemple, el día no pot existir si no hi ha nit.
Plató afirma que els contraris neixen dels seus contraris.
En aquest text també es parla sobre la teoria de la immortalitat de l´ànima.
Dóna exemples per explicar aquesta teoria,totes les coses tenen un cicle.
També diu que nosaltres ens donem compte de la realitat poc a poc i què és quan morim quan arribem a la veritat absoluta.

miércoles, 20 de enero de 2010

Text del Fedó

És possible que hi hagi una drecera que ens porti, amb l’ajuda de la raó, al terme de la recerca, ja que mentre tenim un cos i la nostra ànima es troba contaminada amb un mal semblant mai no podrem aconseguir adequadament el que desitgem. I afi rmem que el que desitgem és la veritat. Ara bé, el cos ens proporciona mil preocupacions a causa del seu necessari manteniment. A més a més, si sobrevé qualsevol malaltia, ens impedeix anar a la captura del que és real. Ens omple d’amors i de desigs, de temors i fantasmes de tota mena i d’un munt de nicieses, de tal manera que, com diu la dita, sota el seu domini no podem mai ni tan sols posar-nos a ¡ pensar. Les guerres, les dissensions, les baralles no tenen cap altra causa que el cos i els seus desigs. En efecte, és per culpa de la possessió dels ¡diners que s’originen les guerres; i és el cos el que ens obliga a tenir diners, ja que hem de procurar-li el que calgui com a esclaus. Se’n segueix que, a causa de tot això, no tenim lleure per cultivar la fi losofi a. I el pitjor de tot és que, si algú de nosaltres arriba a deslliurar-se d’ell i es posa a investigar alguna cosa, inesperadament ens ataca, precipitant-se per qualsevol lloc, mentre estem investigant, fent fressa i confusió, de manera que per culpa d’ell ens resulta impossible arribar a veure la veritat. Al contrari, és cosa comprovada que, si hem de conèixer clarament alguna cosa, ens hem de desempallegar d’ell i hem de contemplar amb l’ànima sola la realitat en si mateixa. Aleshores, pel que sembla, assolirem allò que desitgem i que diem que és l’objecte del nostre amor, la saviesa; segons indica el raonament, això serà quan hàgim mort, no en aquesta vida. En efecte, si amb el cos no és possible conèixer res de manera absoluta, se segueix una de dues coses: o bé no posseirem mai el saber, o bé el posseirem quan haguem mort. Perquè aleshores l’ànima quedarà sola en si mateixa, separada del cos; però abans no. I mentre encara vivim, pel que sembla, ens acostarem més al saber en la mesura en què no tinguem relació ni comunió amb el cos, exceptuant el que sigui d’absoluta necessitat, i no ens contaminem de la seva natura, sinó que procurem mantenir-nos-en purs fi ns que el Déu ens alliberi. D’aquesta manera, una vegada purs i deslliurats de la insensatesa del cos, probablement ens trobarem amb els qui són semblantment purs i coneixerem per nosaltres mateixos el que és pur. [La veritat possiblement és aquesta.] Perquè em temo que al qui no és pur no li està permès d’assolir allò que és pur.




En aquest text del Fedó, Plató exposa la importància de l´ànima sobre el cos per arribar al coneixement, només podem conèixer a través de la raó.
Aquests dos elements són els que ens composen en el mòn sensible.
L´única forma per poder arribar a la veritat absoluta és morin, i quan és produeix l´ànima es separa del cos i així es pot contrarestar les idees del mòn intel.ligible.
En morir l´ànima coneix les coses en sí mateixes i obté la saviesa.